• 06-30 940-87-27 • 06 1 450-42-25 Kaczander Ágnes

Sportóvoda

Bátran állíthatjuk, hogy nem csak a Magánóvodánkba járó gyermekek elemi igénye a mozgás. A mozgás fejleszti a gyermek állóképességét, a test koordinált mozgását, egyensúlyérzékét, izomrendszerét, keringési rendszerét és ezáltal az egész személyiségét.

Az egyes sportok nagymértékben alakítják a magánóvodánkba járó gyerekek szabálytudatát. Kitartásra, türelemre is nevelnek, hiszen mindegyik sportágnak megvan a sajátos rendszere, mely beidegződések létformává alakulva áthatják a gyermekek későbbi énjét is.

Köztudomású, hogy a gyerekek nem úgy mozognak, mint a felnőttek. A gyermekek kint szaladgálnak a játszótéren, udvaron, vagy rosszabb esetben a lakásban. A gyerekek sokszor elképesztő aktivitása természetesen nem betegség, rendellenesség vagy rosszaság, hanem szükségszerű normális fejlődési jelenség. A gyermekeknek mások a testarányaik (légzés, keringés, anyagcsere) és a szabályozórendszerük is másként működik, mint a felnőtteknek. A gyermekek szívfelülete a testfelületükhöz viszonyítva sokszorosa egy felnőtt emberéhez viszonyítva. Ezért aztán a gyermekek hamarabb pihenik ki magukat, és képesek újra és újra 100 %-os teljesítménnyel belevetni magukat a játékba, sportba, szórakozásba.

A sport pozitív személyiségformáló hatása a gyermekekre

A gyermekek fejlődésében igen fontos szerepet játszanak a különféle sporttevékenységek. Három csoportra fókuszálva vizsgáljuk, hogy milyen hatással van a sport gyermekek optimális fejlődésére, már óvodás korban.

  1. Testi erőnlét: A sportról köztudott, hogy segít az elhízás megakadályozásában, valamint az egészséges izomzat felépítésében is. A sport által megfelelően fejlődik a gyermekek idegrendszere, a csontok megerősödnek, valamint a szív és a tüdő fejlődésében is fontos szerepet játszik.
  2. Mentális képességek: A sport növeli az agy oxigénellátását, ami által javul a koncentrációs képesség, valamint pozitívan befolyásolja a tanulási képességeket is. A sportolás során elért sikerek segítik a gyermeket az egészséges önkép kialakításában, emellett jobban tudja kezelni saját szélsőséges érzelmeit is.
  3. Társasági élet: A sport jó hatással van a kommunikációs képességek fejlődésére, valamint elősegíti a mások iránti megértést, a másikra odafigyelést és a csapatmunkára való hajlandóságot. Képes lesz kifejezni érzéseit, szükségleteit, emellett határozottabb, magabiztosabb lesz, aki képes saját döntéseket hozni.

Sportóvodánkban minden lehetőséget megadunk a gyermekeknek a minőségi sportolásra, mert tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű mozgás már gyermekkorban is elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez és a későbbi életmód kialakításához.

Sport az Úszó Pingvin Magánóvodában
Sport az Úszó Pingvin Magánóvodában