Úszó Pingvin Magánóvoda

Margitsziget, alaptíva 1991
06-30 940-87-2706 1 450-42-25 Kaczander Ágnes

Sportok

Magánóvodánk egy speciális sportóvoda, mely az általános óvodai feladatok ellátásán túl, kiemelkedő hangsúlyt fektet a gyerekek sokoldalú, szakszerű képzésére, melyet a sport segítségével valósítunk meg.

Intézményünk speciális sporttal kombinált nevelési programjában, mely az egész országban egyedülálló, kiemelkedő szerepet játszik a sport. E sporttal kombinált nevelési program alapjai 1963-ban (!) kerültek kidolgozásra (ekkor nyitotta meg a kapuit a mai Úszó Pingvin Óvoda jogelődje a Margitszigeten). E speciális nevelési program az eltelt 50 év során a folyamatos mérés és nyomon követés eredményeként több módosításon is átesett, így tartva lépést a kor követelményeivel. Bátran kijelenthetjük, hogy a magánóvodánk nevelési programja mindenben megfelel a mai kor kihívásainak és az újabbnál újabb pedagógiai módszereknek, sőt azokon helyenként messze túlmutat. Az alapelv azonban változatlan: a rendszeres sport jótékony nevelő hatására építve messze átlagon felüli fejlődés felmutatása a gyermekeknél anélkül, hogy magánovisaink ezt a legkisebb teherként élnék meg. Ráadásul egy életre megszeretettjük növendékeinkkel a sportot és az egészséges életmódot. Az eltelt közel 50 év bebizonyította, hogy a magánóvodánkban végzett gyermekek kiegyensúlyozott, egészséges életmódot folytató felnőtté váltak, akik kivétel nélkül megtalálták helyüket az életben.

A mindennapi úszás, és a heti rendszerességgel végzett torna, zenés-táncos aerobik, korcsolyázás, görkorcsolyázás és tenisz előkészítő segítségével a gyerekek mozgáskoordinációja és koncentrációs képességük különlegesen magas szintre kerül a magánóvodánkban eltöltött évek alatt.

A szakirodalom szerint a gyermekek mozgásigénye alapvetően jóval meghaladja, a felnőttekét. Hosszú tapasztalat mutatja, hogy a gyermekekkel a rendszeres mozgás mellett lehet a szellemi fejlődés, tanulás terén is a legjobb eredményeket elérni. Ha a gyermek mozgásigénye megfelelő mértékben és rendszeresen kielégített, úgy lényegesen könnyebben fogadja be az Őt érő szellemi ingereket is.

Az úszás meghatározó szerepet játszik mindennapjainkban. A gyerekek naponta, két csoportban, a kezdők 45 perces, a haladók 1 órás foglalkozáson vesznek részt. A kiscsoportban a legfontosabb cél, hogy a gyerekek megszeressék a vizet és a rendszeres mozgást. A tanmedencében és a mélyvízben párhuzamosan szoktatjuk a vízhez a gyerekeket. Az egész kicsik az első évben sok játékkal és „rávezető gyakorlattal” vízbiztonságot szereznek a kisvízben, megtanulják a kar- és lábtempó alapjait, beugrálnak a vízbe, megszeretik a vizet. A nagyobbak megtanulják a hátúszást a mélyvízben. Elkezdjük a mellúszás és a gyorsúszás tanulását. Biztonságosan beugrálnak és kiúsznak a mélyvízből. A középső csoportosok egyre többet úsznak a mélyvízben. Míg a tanmedencében gyakoroljuk a mell- és gyorsúszás alapjait, a nagy vízben már folyamatosan úsznak háton. A nagycsoportban magánovisaink már szinte csak a mélyvízben úsznak, bár a pillangó és a bukóforduló tanulásánál még a kisvízbe megyünk. Év végére szabályosan úsznak három vagy négy úszásnemben a gyerekek. Tudják a rajtokat és fordulókat, tudnak versenyezni és váltózni, de ami a legfontosabb: szervezetük különösen edzetté válik. Bár nem elsődleges cél a versenyző-nevelés, évről évre egyre többen az óvoda befejezése után is visszajárnak az OSC-be edzésekre, versenyekre, sőt más egyesületek is harcolnak az Úszó Pingvin Magánóvoda végzős gyermekeiért, hogy leigazolhassák őket versenysportra. A vízilabda szakosztályok is tárt karokkal fogadják ovisainkat.

Nagy kedvvel végzik a kicsik és nagyok a zenés-táncos aerobikot is. Bár a kicsik csak több hónap gyakorlás után tudnak teljesen bekapcsolódni a mozgásba, nyárra a legkisebbek is végigtornázzák a 20 perces gyakorlatsort. A nagy-középsősök már ilyen téren is edzettebbek. Nekik nem okoz nehézséget a 30 perces zenei összeállítás végigtornázása. Náluk már igazán beszélhetünk tornáról. Nem csak saját mozgásukra, hanem a csoportösszhangra is képesek figyelni, jól követik a zene ritmusát.

A nagy- és középső csoportosok hetente járnak teniszezni, ahol szakoktató ismerteti meg őket a tenisszel. Sok játékos gyakorlattal először a labdaérzéket fejlesztik, és az alapütéseket tanulják meg a gyerekek, majd a játékkal is ismerkednek.

Tavasszal és ősszel hetente egy alkalommal 30-30 percen tanulnak görkorcsolyázni a gyerekek. Sokat fejlődnek az év során, nyárra mindenki önállóan, egyedül korcsolyázik. Gabi néni sok játékos elemmel teszi hangulatossá a tanulást. Télen korcsolyázni járunk, ahol szintén szakoktatók foglalkoznak a gyerekekkel. Legnagyobb örömünkre a korcsolya oktatóktól azt a visszajelzést szoktuk kapni, hogy különlegesen ügyesek, jó mozgásúak a gyerekek. Szívesen, kedvvel korcsolyáznak, fegyelmezetten hajtják végre a gyakorlatokat. A (gör)korcsolyázás sok más sportág alapmozgására vezet rá. Fejleszti az egyensúlyérzék, az ügyesség kialakulását, koordinálja a mozgást. A szakoktatók vezetésével történő oktatás azonban – ezt tudomásul kell venni – lévén beton felületen történik, némi veszélyt hordoz magában. Ezt azonban előrelátó, kis gyermekek részére lebontott edzésmódszerrel és a megfelelő védőfelszereléssel, ki lehet védeni!

A sport jelentősége egy óvodás számára

A sport jelentősége egy óvodás számára
A sport jelentősége egy óvodás számára

A magánóvodák előnye, hogy specifikusabb képzésben tudják részesíteni a csemetéket. Ebből kifolyólag azok a gyermekek, akik magánóvodába jártak felkészültebben kezdhetik meg az iskolai tanulmányaikat.

Egy-egy jól megválasztott magánóvodában több figyelem terelődik egy gyermekre, illetve a foglalkozások személyre szabottak, és praktikus célokat szolgálnak. A hagyományos óvodák egyik nagy hiányossága, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a sportra, miközben egy gyermek elemi igénye a mozgás. A magánóvodánkban végzett gyakorlatok fejlesztik a gyermekek állóképességét, egyensúlyérzékét, izomrendszerét, keringési rendszerét, valamint személyiségét. Mindezek természetesen játékos és szórakoztató formában öltenek testet.

A már az óvodás korban elkezdett mozgás gyakorlatok gyorsan megmutatják a hasznukat, hiszen gyermekünk türelmesebb és kitartóbb lesz, koncentráció képesség pedig növekszik. Mindezek a tulajdonságok pedig rendkívül hasznosak lesznek az iskolában.

Írassa gyermekét Ön is magánóvodánkba, és keressen minket feltüntetett elérhetőségeinken.

Fejlődés minden területen

Fejlődés minden területen
Fejlődés minden területen

Sajnos napjainkban az óvodák többsége nem képes megadni a gyermekek számára azt a testi és szellemi tanítást, amelyre szükségük lenne. A tökéletes fejlődésükben ugyanis nem csak a közösség szerepe, de az életkornak megfelelő tanítás (pl. ének-zene, nyelvoktatás), sport (a gerincet nem terhelő úszás) és egészséges táplálkozás is szerepet játszanak.

XIII. kerületi magánóvodánkban minderre odafigyelünk. Fejlesztjük gyermeke nyelvi érzékét az angol alapszókincs elsajátításával. Az egészséges táplálkozás mellett kialakult napi energiaigényét figyelembe véve tervezzük meg számára a rendszeres sportlehetőséget. Magánóvodánkban odafigyelünk olyan egyéni igényeire is, melyekre máshol talán nem tudnának, ennek köszönhetően maximálisan elősegítjük, hogy az itt megszerzett tudással felelősségteljes, kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak a kicsik.

Mindenképpen Önnek ajánljuk magánóvodánkat, ha a lehető legbiztosabb helyen szeretné tudni csemetéjét. Olyan környezetben, ahol egyénileg is odafigyelünk gyermeke igényeire, ahol naprakész információkat kaphat fejlődéséről, hazaérkezéskor pedig mindig lesz új élménye, amiről beszámolhat. Keressen minket bizalommal!

Sport az Úszó Pingvin Magánóvodában
Sport az Úszó Pingvin Magánóvodában