Egészséges életmódra nevelés már az óvodában!

Gyermekkorban rengeteg dolgot kell megtanulnia és elsajátítania a kicsiknek, és ezek közül a legfontosabbak azok, amelyek hozzájárulnak egy boldogabb, teljesebb felnőttkor megéléséhez. Az egészséges életmód alapjainak elsajátítása is ilyen.

A tudatos táplálkozás, a rendszeres sport beépítése a mindennapokba nem csupán azért fontos, mert a gyerekek szervezete és immunrendszere ellenállóbb és felkészültebb lesz a későbbiekben, Teljesítőképességük, közérzetük és állóképességük is meghaladja majd az átlagos normákat, valamint ezt a tudatosságot tovább tudják majd örökíteni a saját gyermekeiknek is.

Magánóvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás és mozgás alapjainak lefektetetésére. Gondosan válogatott, tápanyagokban gazdag étrenddel, változatos sportolási lehetőségekkel, rendszeres orvosi felügyelettel és saját gyermekpszichológussal gondoskodunk arról, hogy magánóvodánkban a gyermekek boldog, kiegyensúlyozott, egészséges és tudatos felnőttekké váljanak!

egeszseges-etkezes-ovodas-korban

Egészséges étkezés óvodás korban

Étkezés az Úszó Pingvin Óvodában

Magánóvodánkban kiemelt hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra továbbá arra, hogy kialakítsuk a gyermekekben az igényt az egészséges és minőségi táplálék iránt. Ennek érdekében a gyermekek részére napi négyszeri, több választékos egészséges étkezést biztosítunk gyümölcsökkel, zöldségekkel, meleg több fogásos minőségi ebéddel.

A gyermekek étrendjét gondosan állítjuk össze, aminek eredményeként egészséges és – a testi fejlődéshez szükségesen – tápláló ételek kerülnek a gyermekek asztalára. Elsősorban egészséges és lehetőleg bio alapanyagokat használunk, emellett figyelembe vesszük a rendszeres napi sportolás alapján keletkező energiaigényt is. Az ételválaszték összeállításakor külön ügyelünk a változatosságra is (a gyermekek ételbeli ízlésvilága ebben az életkorban alakul ki) és a gyermekek életkori sajátosságaiból fakadó táplálkozási igényekre is.

Lehetőségeink szerint megoldjuk minden ételérzékeny (pl.: tejérzékeny, lisztérzékeny stb.) gyermek ellátását. Ezen felül konyhánk lehetőséget biztosít arra is, hogy figyelembe vegyük az otthoni étkezési szokásokat (pl.: vegetáriánus étrend).

A reggelit és az uzsonnát az óvodában frissen készítjük. Négy-ötféle ennivalóból választhatnak a gyermekek kedvük szerint, hozzá legalább kétféle innivalóból. Minden étkezéshez az idénynek megfelelő, többféle friss zöldet és zöldséget, télen káposztát, céklát, répát, hagymát, stb. biztosítunk. Tízóraira friss, legalább 4-5-féle gyümölcsből összeállított tálról választhatnak a gyermekek.

Kétfogásos meleg ebédet biztosítunk óvodásainknak, speciális, gyermek-étrend szerint. Ezért kérjük a szülőket, hogy ennivalót, nassolni valót ne küldjenek be az oviba a gyermekükkel, mert azt nem áll módunkban a gyermekkel megetetni.

Magánóvodásaink étrendjéről

Míg a szénhidrátok legfontosabb feladata a test megfelelő mennyiségű energiával való ellátása, addig a fehérjék elsődleges szerepe a szövetek felépítése.

A fehérjék nagy molekulák, melyek kisebb építőegységekből, aminosavakból épülnek fel. Összesen 20 különféle aminosav építheti fel őket a gyermek. Esszenciális aminosavaknak hívjuk azokat, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mértékben képes előállítani. Ezeket a gyermekek (és a felnőttek is) csak külső forrásból tudják bevinni. Megkülönböztetünk továbbá komplett fehérjéket (tej, tojás, hal, hús), melyek egyedüli fehérjeforrásként is kielégítőek az aminosavak szempontjából; illetve ún. inkomplett fehérjéket, amelyeket egymással kell kombinálni ahhoz, hogy teljes értékűnek számítsanak. Ilyen kombináció pl. a bab és a kukorica, a gabonafélék és a burgonya, az olajos magvak és a hüvelyesek, vagy a gabonafélék és a hüvelyesek.

A fejlődő gyermek szervezete több, és főleg jobb minőségű fehérjét igényel, mint a felnőtt szervezet. Az állati eredetű fehérjék közül a tojás, a húsfélék, a tej és a hal, magánóvodánkban minden gyerek asztalára odakerül. A tejtermékek közül a joghurtra érdemes a leginkább odafigyelni, azért, mert optimális a fehérjetartalma, és a tejben lévő kalcium hasznosulása szempontjából talán a legoptimálisabb az összetétele.

Eddig csak állati eredetű élelmiszerekről beszéltünk, de a növényi eredetűek (búza, bab, szója, hüvelyesek, különféle csírák) között is nagyon sok van, ami hozzájárul a gyermeki szervezet megfelelő fehérjékkel való ellátásához. Ezeket érdemes kombinálni egymással, hogy jó és kiegyensúlyozott összetételt kapjunk, melyre a magánovisaink étrendjének összeállításakor külön hangsúlyt fektetünk.

Folyadékfogyasztás óvodáskorban

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek a fiatalság, egészség, jól ápolt bőr titkának tartják az elégséges folyadékbevitelt.

Ez felnőtteknek napi minimum 2 liter. Azonban nagyon ritkán gondolunk arra, hogy gyermekünk szervezetének is nélkülözhetetlen a folyadék.

A kisgyermek nem kicsinyített felnőtt! Téves azt gondolni, hogy mivel fele annyi táplálékra van szüksége, fele annyi folyadék kell nekik. Míg a felnőttek testének 50-60%-a víz, addig az óvodás korú gyermekek testének 70%-a! A tipegő korú gyermekeket – különösen nagy melegben – rendszeresen kínáljuk folyadékkal, óvodás korban azonban néha elfeledke­zünk ennek fontosságáról. Az óvodás korú gyermekeknek kilogrammonként 75 ml folyadékra van szüksége, azaz egy 25 kg gyermeknek naponta kb. 1875ml-t azaz közel 2 liter folyadékot kellene elfogyasztania. Ez nem sokkal kevesebb, mint a felnőttek igénye!

Egészséges étkezés - Úszó Pingvin Magánóvoda

Egészséges étkezés – Úszó Pingvin Magánóvoda

Az alábbiakat olvasta már?