• 06-30 940-87-27 • 06 1 450-42-25 Kaczander Ágnes

Étkezés, folyadékfogyasztás

Gyermekkorban rengeteg dolgot kell megtanulnia és elsajátítania a kicsiknek, és ezek közül a legfontosabbak azok, amelyek hozzájárulnak egy boldogabb, teljesebb felnőttkor megéléséhez. Az egészséges életmód alapjainak elsajátítása is ilyen.

Egészséges életmódra nevelés már az óvodában!

A tudatos táplálkozás, a rendszeres sport beépítése a mindennapokba nem csupán azért fontos, mert a gyerekek szervezete és immunrendszere ellenállóbb és felkészültebb lesz a későbbiekben, Teljesítőképességük, közérzetük és állóképességük is meghaladja majd az átlagos normákat, valamint ezt a tudatosságot tovább tudják majd örökíteni a saját gyermekeiknek is.

Magánóvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás és mozgás alapjainak lefektetésére. Gondosan válogatott, tápanyagokban gazdag étrenddel, változatos sportolási lehetőségekkel, rendszeres orvosi felügyelettel és saját gyermekpszichológussal gondoskodunk arról, hogy magánóvodánkban a gyermekek boldog, kiegyensúlyozott, egészséges és tudatos felnőttekké váljanak!

Egészséges étkezés óvodás korban
Egészséges étkezés óvodás korban

Étkezés az Úszó Pingvin Óvodában

Magánóvodánkban kiemelt hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra továbbá arra, hogy kialakítsuk a gyermekekben az igényt az egészséges és minőségi táplálék iránt. Ennek érdekében a gyermekek részére napi négyszeri, több választékos egészséges étkezést biztosítunk gyümölcsökkel, zöldségekkel, meleg több fogásos minőségi ebéddel.

A gyermekek étrendjét gondosan állítjuk össze, aminek eredményeként egészséges és – a testi fejlődéshez szükségesen – tápláló ételek kerülnek a gyermekek asztalára. Elsősorban egészséges és lehetőleg bio alapanyagokat használunk, emellett figyelembe vesszük a rendszeres napi sportolás alapján keletkező energiaigényt is. Az ételválaszték összeállításakor külön ügyelünk a változatosságra is (a gyermekek ételbeli ízlésvilága ebben az életkorban alakul ki) és a gyermekek életkori sajátosságaiból fakadó táplálkozási igényekre is.

Lehetőségeink szerint megoldjuk minden ételérzékeny (pl.: tejérzékeny, lisztérzékeny stb.) gyermek ellátását. Ezen felül konyhánk lehetőséget biztosít arra is, hogy figyelembe vegyük az otthoni étkezési szokásokat (pl.: vegetáriánus étrend).

A reggelit és az uzsonnát az óvodában frissen készítjük. Négy-ötféle ennivalóból választhatnak a gyermekek kedvük szerint, hozzá legalább kétféle innivalóból. Minden étkezéshez az idénynek megfelelő, többféle friss zöldet és zöldséget, télen káposztát, céklát, répát, hagymát, stb. biztosítunk. Tízóraira friss, legalább 4-5-féle gyümölcsből összeállított tálról választhatnak a gyermekek.

Kétfogásos meleg ebédet biztosítunk óvodásainknak, speciális, gyermek-étrend szerint. Ezért kérjük a szülőket, hogy ennivalót, nassolni valót ne küldjenek be az oviba a gyermekükkel, mert azt nem áll módunkban a gyermekkel megetetni.

Magánóvodásaink étrendjéről

Míg a szénhidrátok legfontosabb feladata a test megfelelő mennyiségű energiával való ellátása, addig a fehérjék elsődleges szerepe a szövetek felépítése.

A fehérjék nagy molekulák, melyek kisebb építőegységekből, aminosavakból épülnek fel. Összesen 20 különféle aminosav építheti fel őket a gyermek. Esszenciális aminosavaknak hívjuk azokat, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mértékben képes előállítani. Ezeket a gyermekek (és a felnőttek is) csak külső forrásból tudják bevinni. Megkülönböztetünk továbbá komplett fehérjéket (tej, tojás, hal, hús), melyek egyedüli fehérjeforrásként is kielégítőek az aminosavak szempontjából; illetve ún. inkomplett fehérjéket, amelyeket egymással kell kombinálni ahhoz, hogy teljes értékűnek számítsanak. Ilyen kombináció pl. a bab és a kukorica, a gabonafélék és a burgonya, az olajos magvak és a hüvelyesek, vagy a gabonafélék és a hüvelyesek.

A fejlődő gyermek szervezete több, és főleg jobb minőségű fehérjét igényel, mint a felnőtt szervezet. Az állati eredetű fehérjék közül a tojás, a húsfélék, a tej és a hal, magánóvodánkban minden gyerek asztalára odakerül. A tejtermékek közül a joghurtra érdemes a leginkább odafigyelni, azért, mert optimális a fehérjetartalma, és a tejben lévő kalcium hasznosulása szempontjából talán a legoptimálisabb az összetétele.

Eddig csak állati eredetű élelmiszerekről beszéltünk, de a növényi eredetűek (búza, bab, szója, hüvelyesek, különféle csírák) között is nagyon sok van, ami hozzájárul a gyermeki szervezet megfelelő fehérjékkel való ellátásához. Ezeket érdemes kombinálni egymással, hogy jó és kiegyensúlyozott összetételt kapjunk, melyre a magánovisaink étrendjének összeállításakor külön hangsúlyt fektetünk.

Folyadékfogyasztás óvodáskorban

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek a fiatalság, egészség, jól ápolt bőr titkának tartják az elégséges folyadékbevitelt.

Ez felnőtteknek napi minimum 2 liter. Azonban nagyon ritkán gondolunk arra, hogy gyermekünk szervezetének is nélkülözhetetlen a folyadék.

A kisgyermek nem kicsinyített felnőtt! Téves azt gondolni, hogy mivel fele annyi táplálékra van szüksége, fele annyi folyadék kell nekik. Míg a felnőttek testének 50-60%-a víz, addig az óvodás korú gyermekek testének 70%-a! A tipegő korú gyermekeket – különösen nagy melegben – rendszeresen kínáljuk folyadékkal, óvodás korban azonban néha elfeledke­zünk ennek fontosságáról. Az óvodás korú gyermekeknek kilogrammonként 75 ml folyadékra van szüksége, azaz egy 25 kg gyermeknek naponta kb. 1875ml-t azaz közel 2 liter folyadékot kellene elfogyasztania. Ez nem sokkal kevesebb, mint a felnőttek igénye!

Egészséges étkezés az óvodában
Egészséges étkezés az óvodában